Kommunikation

Precis som med vatten, mat och värme kommer information eller bristen på information att bli ett problem i samband med en kris.

Telefoni

Idag har många valt bort den fasta telefonen vilket ställer fler krav på dig om du vill försäkra dig att kunna ringa vid en eventuell kris. Visst, det är lika sårbart nu som tidigare när det gäller om någon vill sabotera våra möjligheter till telefoni. Men även vi själva behöver ha kontroll på fler saker i och med att vi använder mobiltelefoner. Har vi täckning och är telefonen laddad?

Hemma hos oss har vi kvar den fasta telefonen. Dock är det en trådlös telefon med basstation, vid ett strömavbrott funkar inte den telefonen. Därför finns en telefon som kopplas direkt i uttaget som back-up om det skulle bli kris.

När det gäller mobiltelefoni har jag fler telefoner, dels min vanliga telefon som används dagligen. Som extra säkerhet har jag två extra telefoner och som hålls avstängda och underhållsladdas var 14:e dag. Till dessa två telefoner har jag två olika kontantkort från olika två olika operatörer.

Givetvis använder jag flera olika batterilösningar för att kunna förlänga drifttiden på mina telefoner. Solcellsdrivna laddare kommer inhandlas inom kort (ett tips till tomten!)

Radio

Vid en kris eller olycka sänds information via lokalradion P4, för att kunna lyssna krävs givetvis en radio i någon form. Idag lyssnar många på radio telefon eller dator, saknas nätverk eller elektricitet kommer en vanlig radio väl till pass. Man kan välja en radio som går på batteri, solceller, vevas eller bilradio för att kunna ta till sig nödvändig information.

Drivs din radio med batteri, glöm inte att ha extra batteri i lager!

Före krisen

En lista med viktiga telefonnummer till vänner, arbete och olika företag är bra att ha i krislådan. Förutom 112 är det bra att notera 113 13 som är Sveriges nationella informationsnummer. Dit kan du ringa om du vill få information vid allvarliga olyckor och kriser i samhället. All information som lämnas på 113 13 är verifierad, det vill säga avstämd med till exempel kommunen där händelsen har ägt rum.

Ring 113 13 när:

  • du vill få information om en pågående kris i samhället
  • du själv vill lämna information om sådana större händelser i samhället.

På MSB´s webbsida https://www.dinsakerhet.se/olycka-och-kris/forbered-dig-for-olycka-och-kris/kommunikation/ påpekar man om vikten att ladda el-prylar i förväg

“Om du hör talas om att det ska bli oväder – passa på att i förväg ladda allt som går. En powerbank eller annat slags extrabatteri till mobilen kan vara bra att ha.”

Jag vill dra detta ett steg längre, se alltid till att ladda dina el-prylar och ha en powerbank eller två som alltid är klara att användas.

Länktips: Prepperpodden

Till sist informerar MSB om att man ska hjälpa varandra genom att hålla kontakten med grannar och vänner vilket osökt kommer mig att tänka på avsnitt 3 av Prepperpodden där man just pratar om vikten av kommunikation med de som finns i närsamhället vid en kris. Avsnittet hittar ni här: http://prepperpodden.se/prepperpodden03/

Vad behöver jag?

  • Radio (som drivs med batteri, solceller, vev eller bilradio)
  • Batterier till radio
  • Mobiltelefon(er)
  • Fast telefon om möjligt
  • Extra batteri eller powerbank till telefon
  • Lista med viktiga telefonnummer

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

5 × ett =